2014. július 24., csütörtök

KEMENCE SURÁNYBAN



Hazánkban az egyik legnépszerűbb típusú kemence a dongás kemence. A sütőtere praktikus kialakítású, mert téglalap alakú általában. Célszerű a meglévő edényekhez, tepsikhez méretezni a
sütőterét. Felfűtése jól kiszárított nagy hő értékű keményfával történik, főleg tölgy, akác, gyertyán, bükk, stb.
A fuga nélkül, jól megépített dongás kemencéket belülről viszont nem tapasztjuk ki, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy használat, sütés, főzés, felfűtés közben lepereghet, leéghet a dongáról a vékony simítás, tapasztás, és belepotyoghat az ételekbe.


A kemence elkészülésére leültem és elgyönyörködtem az elvégzett munkában, ezt meg kell élni.
 Egy boltív igényes építése, vagy egy dongaív szép kivitelezése mind - mind sok apró örömet jelent számomra.



Utólag visszagondolva sok munka volt!
Számomra nagy élmény, miden gondtalanul eltöltött munkanap, az alkotás örömével töltött fel.


Egy jó kemencét szeretne?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése